Wiadomo, że na pochmurny nastrój najlepszym sposobem jest jedzenie czekolady. I to nie tylko mądrość ludu — udowodnili to naukowcy! Poniżej znajdziecie trzy przepisy na pyszne, czekoladowe desery, które z pewnością polepszą nastrój miłośnikom słodyczy.
Przepis na ciasto czekoladowo-bananowe
Smaczne, sycące, obsypane orzechami ciasto, wykończone gorzką czekoladą z nieprażonych ziaren kakaowca.
Składniki:
– mąka ryżowa (2 szklanki)
– banany (3 sztuki)
– soda oczyszczona (1 łyżeczka)
– olej (100 ml)
– jajka (2 sztuki)
– kakao (1 łyżka stołowa)
– orzechy (ok. 100 g)
– gorzka czekolada z nieprażonych ziaren kakaowca (50 g)
– masło (1 łyżka stołowa)
– miód (2 łyżki stołowe)
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek, przesiej mąkę, rozgnieć lub posiekaj orzechy i pokrój banany w plasterki. Pokrojone banany rozgnieć widelcem, a białka ubij na sztywno, by uzyskać pianę. Do miski z ubitymi białkami dodaj powoli żółtka, olej i miód. Wymieszaj mąkę, sodę i kakao i wsyp do reszty składników. Dodaj banany i połowę orzechów (resztę wykorzystasz na posypanie ciasta). Zmiksuj do dokładnego połączenia składników. Przelej masę do małej formy wyłożonej papierem i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180 stopni. Ciasto powinno być gotowe po niecałej godzinie. Po wyjęciu ciasta rozpuść gorzką czekoladę z łyżką masła. Gdy ciasto trochę przestygnie, polej je czekoladą i obsyp orzeszkami.
Przepis na mus czekoladowy w filiżankach
Puszysty i kremowy, a do tego szybki w przygotowaniu — idealny deser dla zabieganych, przeliczony na 6 porcji.
Składniki:
– gorzka czekolada z nieprażonych ziaren kakaowca (200 g)
– schłodzona śmietanka słodka 30% lub 36% (125 ml)
– cukier (50 g)
– masło (50 g)
– jajka (3 sztuki)
– sól (szczypta)
– wrząca woda (2 łyżki)
Sposób przygotowania:
Gorzką czekoladę rozłam na kawałki i roztop z masłem w kąpieli wodnej, po czym odstaw na bok. Oddziel żółtka od białek, te drugie ubij na sztywno ze szczyptą soli. Śmietankę również ubij na sztywną pianę, a żółtka z cukrem utrzyj na gładką masę, wlewając powoli wrzątek, by cukier łatwo się rozpuścił. Roztopioną czekoladę wmieszaj przy użyciu trzepaczki do masy z żółtek. Od razu potem wlej połowę bitej śmietany i mocno mieszaj trzepaczką w celu rozrzedzenia masy. Drugą połowę śmietanki możesz już wmieszać w delikatny sposób. Następnie połącz z tym pianę z białek. Mus czekoladowy jest gotowy — przełóż go do sześciu filiżanek lub małych miseczek, przykryj folią i schładzaj w lodówce przez 3 godziny. Deser zaczeka na Ciebie nawet do następnego dnia.
Przepis na wegańskie babeczki czekoladowe
Perfekcyjne na każdą porę dnia i roku, bo zawsze poprawiają nastrój. Babeczki są słodkie, pyszne i odpowiednie dla wegan.
Składniki:
– mąka (1,5 szklanki)
– cukier, najlepiej trzcinowy (1/2 szklanki)
– kakao (5 łyżek stołowych)
– czekolada surowa gorzka (kilka kostek)
– proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
– mleko sojowe (1 szklanka)
– olej (1/3 szklanki)
– sól (szczypta)
– opcjonalnie siekane orzechy, wiórki kokosowe lub rodzynki
Sposób przygotowania:
Pokrusz lub posiekaj gorzką czekoladę. Połącz suche składniki w jednej misce, a w drugiej mokre. Zawartość obu misek pomieszaj i dołóż dodatki, jeśli planujesz ich użyć. Rozlej masę równomiernie do foremek na muffinki i włóż do piekarnika na około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Wpływ gorzkiej czekolady na samopoczucie
Surowa gorzka czekolada zawiera składniki, które bardzo dobrze wpływają na nasze samopoczucie. Znajdująca się w czekoladzie fenyloetyloamina odgrywa ważną rolę w zwiększaniu ilości dopaminy, a związki chemiczne zwane flawanolami korzystnie działają na naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie. Z gorzkiej czekolady pozyskamy też wiele mikro- i makroelementów dla zdrowia naszego organizmu, między innymi uzupełnimy poziom potasu, magnezu, żelaza, wapnia, manganu, miedzi i cynku.
Wyniki badania US National Health and Nutrition Examination Survey analizował brytyjsko-kanadyjski zespół z University College London. Na bazie danych prawie 14 000 dorosłych osób stwierdzono, że jedzenie gorzkiej czekolady obniżało wystąpienie pogorszenia nastroju aż o 70%.
Dla nas to wystarczające dowody na to, że trzeba zjeść dziś czekoladowy przysmak. Nasze przepisy z pewnością pomogą Wam w przygotowaniu czegoś smacznego na bazie zdrowej surowej czekolady!
źródło: octochocolate.pl – kuwertura sklep internetowy