Connect with us

Biznes i finanse

Koronawirus i kelnerstwo – czy opłaca się obecnie inwestować w kursy zawodowe?

Published

on

kelnerstwo kurs

Obecna sytuacja pandemiczna spowodowała głęboki kryzys na rynku pracy w gastronomii na stanowiskach obsługi klienta. Do restauracji nikt nie chodzi, bo pozostają zamknięte, a całe rzesze pracowników pozostają bez pracy. Mimo wszystko, wiele firm zajmujących się doskonaleniem zawodowym dla tych grup pracowniczych nie zrezygnowało z prowadzenia kursów i nauki. Czy warto w tych wątpliwych czasach skorzystać z ich usług?

Jak szkoli się kelner?

Kurs kelnerski stanowi doświadczenie, którym może się wylegitymować jedynie mała garstka najlepiej wykwalifikowanych pracowników. Większość z nich jest uczona wszystkiego na bieżąco lub zaczyna w restauracjach na pozycji pomocy kelnerskiej, a następnie stopniowo, w miarę oswajania się z miejscem pracy, rozpoczyna samodzielną obsługę klienta. Taka ścieżka rozwoju zawodowego nie jest najgorsza. Pozwala w długim czasie i dokładnie nauczyć się tajników pracy, poznać sekrety konkretnego miejsca, dowiedzieć się jakie stosunki panują między kucharzami a kelnerami. Co zrobić jednak, jeśli chciałbyś szybciej osiągnąć rozwój zawodowy, albo pracować od razu w lepszych restauracjach, gdzie konieczna jest znajomość zasad kelnerstwa na najwyższym poziomie?

Kurs kelnerski jako alternatywa dla mozolnej nauki

Jeśli nie chcesz rozpoczynać pracy jako pomagier kelnera, prawdopodobnie napiwki widząc tylko u bardziej doświadczonych pracowników, którzy rzadko dzielą się nimi z młodszymi kolegami, możesz wybrać kurs kelnerski. W jego trakcie poznasz w krótkim czasie zasady kelnerstwa i będziesz gotów do pracy w eleganckich miejscach, takich jak bankiety, wystawy czy hotelowe restauracje serwujące najlepsze rarytasy. Pominiesz mozolny etap nauki, w trakcie którego niejednokrotnie będziesz miał ochotę rzucić pracę, a twoje CV wzbogaci się o cenną pozycję.

Rozwój w czasach pandemii – czy warto?

Po tym nieco przydługim wstępie, czas przejść do istoty problemu. Czy warto rozwijać się w obecnych czasach, gdy nic nie jest pewnego, większość osób została pozbawiona pracy i nadziei na powrót do niej, aż do czasu kiedy sytuacja ulegnie poprawie? Odpowiedź może być dla niektórych zaskakująca. Jest to najlepszy czas, na poprawienie swoich umiejętności, na przypomnienie sobie niekiedy tylko pobieżnie poznanych zasad kelnerstwa, czy podjęcie kursu kelnerskiego, który zwiększy twoją wartość na rynku pracy. Dlaczego akurat teraz? Śpieszymy z wyjaśnieniami.

Kiedy wszystko wróci do normy, otworzą się również restauracje. Nie wiadomo jednak, w jaki sposób zostanie to uczynione, czy dozwolone będzie tylko 50% miejsc, czy może więcej. Nawet w przypadku, jeśli nie będą obowiązywały już żadne ograniczenia, szukać pracy będą nie tylko już obecni na rynku pracownicy, ale też nowi, tacy jak studenci, uczniowie i zatrudnieni dotychczas w innych sektorach, którzy stracili pracę. Podstawowa nauka zawodu jest procesem dość krótkim, ale osiągnięcie mistrzostwa, stanowi nie lada osiągnięcie. W momencie aplikowania do pracy musisz wyprzedzić wszystkich pozostałych zgłaszających się na to samo stanowisko, a jednocześnie nie dać się wyprzedzić tym, którzy nie próżnowali przez cały ten okres. Pracowników przybędzie, a moment otwarcia restauracji skłoni wszystkich oczekujących do wysłania aplikacji w tym samym czasie.

Jeśli planujesz rozpocząć przygodę z kelnerstwem, albo jeśli początki już za Tobą, ale pragniesz podnieść swoją wartość na rynku pracy i zwyciężyć w wyścigu o posadę, koniecznie wykorzystaj w tym celu okres pandemii. Nabyte teraz umiejętności zaowocują w przyszłości.

źródło: msbis.com – szkolenie barmańskie

Continue Reading